Att läka beroendets och medberoendets djupa sår

Att läka beroendets och medberoendets djupa sår

Beteenden och och gamla programmeringar sitter djupt i oss och präglas tidigt, därför är det av stor vikt att lägga sitt pussel, en bit i taget, för att förstå bilden av sig själv. Vad har präglat och format mig. Vi vet att våra grundvärderingar sätts tidigt. Våra tidiga upplevelser formar oss och skapar mönster och strategier. Våra första kärlekar är svåra att glömma, men även vänskap som knyts under vår uppväxt skapar speciella band.

För ett tag sedan upplevde jag en vecka med 4 väninnor i Grekland, en mycket speciell upplevelse, eftersom vi inte har umgåtts så intensivt tillsammans sedan vi gick i skolan för många, många år sedan. Men då vi gick på internat under 5 år tillsammans har vi djupa band till varandra och en underbar grundtillit som har format vår vänskap. Denna vecka handlade om skratt, gråt, glädje, upplevelser och berättelser ifrån förr och idag. Vi hjälptes åt att komma ihåg och ge varandra feedback. Det har varit en stark upplevelse av att fortsätta min egen läkning av mig själv, att hitta hem och hitta ut, att förstå vem jag var och vad som formade mig. Hur jag idag har skapat en medvetenhet om mig själv utifrån min historia och kan försonas med mig själv, med hjälp av mig själv och mina vänner.

Det är en gåva att ingå i denna fantastiska grupp av kvinnor där det finns så mycket värme, kärlek, uppskattning, ödmjukhet och tillit. Jag vågar idag delta i livet och ta emot lika väl som jag kan ge utan att önska något tillbaka. Jag älskar livet och min historia.

Madeleine
madeleine@nyasteget.se