21 maj Medberoende – Vuxna barn
Jag får dagligen samtal ifrån människor som mår dåligt, många är mellan 20 och 30 år. De berättar om hur dåligt de mår för att pappa eller mamma (eller båda) dricker. Trots att de är vuxna och har flyttat hemifrån mår dessa unga vuxna dåligt på flera sätt,
- De oroar sig för sina föräldrar
- Har ont i magen
- Panikångest
- Bär på en överdriven ilska
- Känner sig otillräckliga och värdelösa
- Minimerar sig själva och har ingen aning om sina egna behov, känslor eller tankar
Vi kallar dessa personer för Vuxna Barn, trots att de är vuxna reagerar de med ett barns känslor. De har som regel inte blivit sedda, bekräftade eller uppskattade för sin egen del utan har alltför tidigt tvingats in i ett vuxen-ansvar och blir föräldrar åt sina föräldrar. De tar på sig andras känslor, behov, tankar och blir världens samvete. De blir fixaren på arbetsplatsen, i skolan eller i hemmet, ”fixar” alla andra men glömmer sig själv. Deras överlevnad hänger på att hjälpa andra, annars har de inget värde. Detta är klassiska symptom på personer som växer upp med missbruk i familjen. Risken är stor att de hittar en egen känslomässigt dysfunktionell (missbrukare) att ta hand om, eller att de tillslut utvecklar ett eget missbruk, för att orka, hantera sina känslor, sin värk, ångest eller för att bara kunna försvinna en stund.
Att växa upp med någon form av missbruk sätter djupa spår hos alla barn, även om det inte syns på ytan. Därför är det viktigt att alla dessa barn får hjälp så tidigt som möjligt. Det är väldigt positivt att man äntligen börjar prata mer om de anhöriga till människor med missbruk. Jag kan inte nog betona vikten av att alla i denna familj behöver hjälp annars nedärvs de dysfunktionella mönstren och beteenden till nästa generation.