Nyårslöftet – vad lovar du dig själv dyrt och heligt?

Nyårslöftet – vad lovar du dig själv dyrt och heligt?

Hur kommer man ur sitt medberoende och beroende?

Varje år i januari fascineras jag över hur gymmen fylls och så många entusiastiska människor ska börja ”sitt nya liv”. Nyårslöften har avlagts, kanske efter några glas vin eller champagne och man lovar dyrt och heligt att den här gången ska jag banne mig börja träna, gå ner i vikt, skaffa mig nya vanor och bli en nyttiga version av mig själv. Hur blir det då? Sådär, när februari kommer börjar det se ut som vanligt på gymmen och man har en rad ursäkter för att inte hinna dit.

Nu undrar kanske någon, vad har detta med medberoende eller beroende att göra? Faktiskt väldigt mycket. När man ska komma ur ett medberoende eller beroende så handlar det om att börja göra på ett annat sätt än vad man har gjort tidigare, det vill säga man behöver skaffa sig nya vanor och rutiner. Det låter enkelt, men vi människor är väldigt förändringsobenägna och gillar inte förändringar, även om vi säger att vi gör det, det är väldigt svårt att göra bestående förändringar, det är bara att titta på sig själv, hur många gånger har jag inte bestämt att jag ska börja träna regelbundet, ändra kost, gå och lägga mig tidigare eller gå ut och gå på lunchen, det går några gånger sen är jag tillbaka i det gamla vanliga spåret. Tyvärr så måste det göra väldigt ont innan vi är beredda på att verkligen förändra oss. För att en bestående förändring ska bli möjlig behöver man hitta motivation, mål och mening. Jag behöver förstå varför jag vill göra en förändring, så det är där man får börja. Varför vill jag träna eller gå ner i vikt?

Det är exakt likadant om man ska kliva ur ett medberoende eller ett beroende, jag behöver tillräckligt med motivation och mening. För att få det är det klokt att börja med en kartläggning av sig själv, vem är jag? Det är svårt att veta vart man vill om man inte vet vem man är eller vill vara. Nästa steg blir att hitta rätt hjälpmedel, precis som jag kanske behöver skaffa mig en PT på gymmet så behöver jag en coach eller terapeut för att komma igång med att ta tag i mitt medberoende eller beroende.

Att göra en beteendeförändring är en process som tar tid, låt det ta tid, det går inte att lära sig att springa maraton på en vecka, samma sak gäller för att komma ur sitt medberoende eller beroende, ge det minst ett år och ta mycket hjälp på vägen. Det finns idag mycket hjälp att få i form av självhjälpsgrupper, gruppterapier och terapeuter.

Skjut inte upp ditt liv, vänta inte med att skaffa dig det där ”bra” livet, som vi bäddar får vi ligga, du bestämmer själv hur du ska ligga.

Madeleine
madeleine@nyasteget.se