Hej alla medberoende!

Hej alla medberoende!

Mera medberoende

I dessa dagar är det allt fler som hör av sig om sitt medberoende eller med frågor kring medberoende, vilket är oerhört inspirerande.

Som med alla negativa spiraler är det bra om man kan bryta de så tidigt som möjligt, och hur gör man då det?

Har du en gnagande oroskänsla eller en misstanke om att något inte står rätt till, kan du vara ganska säker på att känslan är rätt. Men vad är det som vi är medberoende till? Det kan vara att du accepterar beteenden som du egentligen inte gillar eller som du vet är fel. Beteenden som i längden skadar dig och din familj, beteenden som triggar ett kontrollbehov, en överdriven ängslighet eller ont i magen.

 

En person med missbruk av något slag utvecklar under en längre tid ett förändrat beteende. Denna förändring smyger sig på, lite i taget, så lite att vi inte märker det förrän det blir försent. Under denna förändringsprocess så förändras även de som är runt omkring, det blir en normalisering av de negativa beteenden, och vips är vi inne i ett medberoende utan att vi har förstått hur det har gått till. Vi accepterar saker som vi aldrig skulle ha gjort tidigare, vi försvarar dessa beteenden eftersom vi försvarar vårt val av partner. Börjar man sätta ner foten kommer snabbt missbrukaren att gå i försvar och förklara hur allting är vårt fel och tillslut tror vi verkligen att det är vårt fel. ”Om jag bara inte hade kontrollerat hur mycket det spelades för eller om jag inte hade köpt hem så mycket alkohol så hade detta aldrig hänt”, kan vara tankar du har. Om det dessutom är så att man har vuxit upp med dysfunktionella mönster i sin grundfamilj så är det väldigt lätt att halka in i samma mönster.

Så, lita på känslan som säger att något är fel. Våga titta på vad som är fel. Ta hjälp utifrån, blunda inte för problemen, vilket kortsiktigt är det lättaste att göra, men straffar sig i längden.

Nya Steget erbjuder grupper, föreläsningar och enskilda samtal. Madeleine är mycket noggrann med att varje hjälp anpassas efter individens behov. Därför skräddarsys alltid antal gånger och vilken grupp man ska gå i efter ens egna behov. Maila madeleine@nyasteget.se för att få mer information om priser! 

Madeleine
madeleine@nyasteget.se