Medberoende i familjen

Medberoende i familjen

”The Family”, skildrar medberoendets djupgående mönster i familjen.

För en tid sedan var jag och såg denna fantastiska film, med mina två favoritskådespelare i samma film. Den beskriver verkligen djupet av de dysfunktionella mönster som etableras i en familj med missbruk och hur de nedärvs i nästa generation, det som jag brukar kalla för arvsynden. Här ser man tydligt de olika roller som man hittar i missbruksfamiljen; hjälten, tapetblomman, clownen, syndabocken och hjälparen. Det är så tydligt hur splittrad familjen är, hur isolerade de olika familjemedlemmarna är och hur alla kämpar med sin ensamhet, sin övergivenhet och sin offerroll. De gör allt för att skapa bilden av den lyckliga familjen, men hela tiden tvingas man tillbaka in i sin gamla ursprungsroll. Det är en enormt stor utmaning att ändra sin roll i ursprungsfamiljen, då övriga familjemedlemmar kommer att göra allt för att tvinga tillbaka alla i sina ursprungsroller, så att man kan känna sig bekväm och säker i den falska trygghet som skapas.

Jag kan känna igen mig väldigt mycket i dels min egen uppväxt och också mina barns uppväxt, det är så många som har problem, känslomässigt, psykiskt, fysiskt och mentalt på grund av sin uppväxt. Jag träffar så många i mitt dagliga arbete som sitter fast i sina roller och programmeringar som de har med sig ifrån ursprungsfamiljen, därför har jag och mina döttrar tagit beslutet att skriva en bok om hur starkt präglade vi är, hur det påverkar oss och hur vi kan ta oss därifrån.

Madeleine
madeleine@nyasteget.se