Fri från ditt medberoende

Fri från ditt medberoende

I hela mitt liv har jag varit medberoende, det förstår jag idag, tidigt var jag rädd för att säga som det var, min åsikt, mina känslor var inte så viktiga. Jag försökte rätta mig efter hur jag trodde att jag skulle vara, jag försökte passa in i formen som gällde i vår familj, något som jag aldrig var bekväm i. Jag hittade aldrig rätt, jag ville vara den där fina, söta, lyckade dottern som jag trodde att mina föräldrar ville ha, jag försökte på alla tänkbara sätt vara till lags, rätta in mig, vara såsom det förväntades. Det enda som hände var att jag blev mer olycklig och frustrerad, jag ljög, jag slogs, jag protesterade. Tillslut stängde jag ner mitt känslosystem eftersom det inte fungerade och mitt liv styrdes utifrån intellektet. Intellektet var matat med färdiga programmeringar som drev mig till de val och icke val jag gjorde, eller så gjorde jag val utifrån protest. Inga av valen blev någonsin speciellt bra, såklart, de var ju aldrig äkta, ifrån hjärtat, för det var inte möjligt, hjärtat var avstängt eftersom jag inte vågade vara Jag.

Det blev så tydligt för en del år sedan då min mammas mantra for genom huvudet, ”men ni hade en sådan lycklig barndom”. Idag förstår jag hur det hänger ihop, det var hennes bild, hennes verklighet, det var vad som hade matats in i mitt intellekt, (i min hårddisk) under alla år, men min känsla var något annat, men eftersom hon var mallen för hur det skulle vara så var ju min känsla fel, enda tills jag förstod att vi faktiskt hade olika sanningar, jag skulle aldrig passa in i hennes mall, den är ju hennes. Vi kan aldrig tvinga på någon ”vår sanning”, det blir aldrig rätt, alla behöver hitta sin sanning och våga leva efter den. Vi är så hårt programmerade ifrån barnsben med hur vi ska vara, vad som förväntas, vad vi ska tänka, känna och tycka så det kan vara svårt att skilja på vad som är mitt och ditt. Läger vi dessutom till våra överlevnadsstrategier som sitter så djupt fast i oss och driver oss att handla på olika, ofta dysfunktionella sätt så är det knepigt att förstå vad som är vad. Vi gör så mycket för att inte hamna utanför och för att få tillhöra. Detta är kärnan och essensen i tillfrisknandet från medberoende, att inte låta sig styras av någon annan, att våga stå kvar i sig själv och utgå ifrån sitt eget hjärta och sin egen övertygelse, trots att våra nära och kära säger och tycker något annat.

Madeleine
madeleine@nyasteget.se