Familjen, jul/nyår och alkoholen

Familjen, jul/nyår och alkoholen

Förväntningarna är stora, familjen ska äntligen få lite tid tillsammans, umgås, äta gott, ha tid för varandra och hämta in en massa förlorad tid. Barnen som har längtat efter lite mer tid och uppmärksamhet av sina föräldrar är fyllda av förväntningar. Hela scenen ändras dramatiskt om man har en missbrukare i familjen, familjemedlemmarna tassar på tå och hoppas att det blir en bra dag idag, att mamma eller pappa inte kommer att bli full, göra bort sig, få utbrott eller somna i en soffa innan julklappsutdelningen eller middagen. Med en missbrukare i familjen vet man aldrig, därför går alla på helspänn, hela familjen har anpassat sina beteenden efter missbrukaren, de är oftast inte medvetna om att det är så, för anpassningen har smugit sig på gradvis, precis som missbruket. Det är ett ondskefullt spel, missbrukaren har två personligheter, ett äkta Jag, som familjemedlemmarna älskar, och en missbrukarpersonlighet som de tycker illa om, hatar, föraktar, fördömer eller är rädda för. Missbrukaren själv för en ständig kamp mellan dessa två personligheter, vilket även familjen gör, något de ofta inte förstår. Jaget försöker kontrollera missbrukaren, men missbrukaren vinner hela tiden mer mark och förminskar Jaget.

Växlingarna mellan dessa två personligheter blir förvirrande för familjen, när missbrukaren har handlat opålitligt tillräckligt många gånger börjar familjen misstro honom/henne, inom oss börjar vi sätta etiketter på missbrukaren, såsom opålitlig, pinsam, otillräknelig och familjen börjar distansera sig för att kunna hantera sina egna känslor. När sedan missbrukaren agerar som sitt Jag och är den som familjen tycker om, skäms familjemedlemmarna för att de har distanserat sig och missbrukare får en ny chans. Såhär fortsätter vansinnet och alla i familjen är lika inblandade och har sina roller i skådespelet, vilket vanligtvis förnekas av de anhörig.

Varje gång missbrukarens Jag kommer fram uppstår en längtan hos personerna i familjen och har man då redan distanserat sig så kan skamkänslor uppstå för att man inte vill eller orkar mer.

Det är nödvändigt att förstå komplexiteten av hur en missbrukare fungerar för att kunna förstå och komma tillrätta med sitt eget medberoende, i många fall så finns det förklaringar till varför vi har fastnat för en missbrukare, även om han/hon inte var det när man träffades. Men beteendemönstren finns där och vi attraheras av det vi känner igen. Det är lätt att göra missbrukaren till syndabocken istället för att börja titta på sig själv och se sina egna mönster och beteenden, så det är där vi måste börja, genom att vända strålkastaren mot oss själva och bli medvetna om hur vi agerar, reagerar och varför. Likaså är det för barnen som växer upp i denna familj, de har naturligtvis inte bett om att få växa upp i denna miljö och det har inte funnits något val, men som vuxen har man en möjlighet att välja annorlunda och för det krävs det medvetenhet och kunskap.

Madeleine
madeleine@nyasteget.se