Tacksamhet

Tacksamhet

”En tacksam alkoholist är en nykter alkoholist”. Det var en fras jag hörde tidigt i mitt eget tillfrisknande, jag kände mig ärligt talat ganska provocerad av uttrycket och kunde inte förstå eller se att det fanns någonting som jag kunde vara tacksam över. Hela mitt liv hade havererat och jag var bitter, arg och tyngd av skuld och skam. På mina självhjälpsmöten hörde jag andra tala om hur tacksamma de var, de var till och med tacksamma för att de var alkoholister. Allvarligt talat så trodde jag att de ljög, att de spelade ett spel för att upprätthålla sina kulliser. Det fanns andra konstiga fraser som ”fake it until you make”, ”bara för idag”, ”en dag i taget”, ”lev och låt leva”, jag var minst sagt skeptisk till allt detta, så döm om min förvåning när jag plötsligt hörde min egen röst säga att jag var tacksam, ytterligare något år senare så uttryckte jag att jag var tacksam för att jag var alkoholist. Och jag fortsätter att säga det om och om igen, jag är grymt tacksam för att jag var den i familjen som utvecklade sjukdomen för den har gett mig livet. 

En mycket enkel och användbar metod är att skriva tacksamhetslistor, varje dag. Ofta är det de enklaste metoderna som är de bästa. Första gången jag provade var efter några veckor i nykterhet, min gode vän sa till mig att skriva en tacksamhetslista, varje kväll. Jag kunde inte komma på en enda sak att skriva, han backade ytterligare ett steg och föreslog att jag kunde skriva att jag var tacksam över att jag var nykter, hade tak över huvudet, att någon hade sagt något snällt den dagen, jag var inte tacksam, men gjorde som han sa och skrev lydigt, jag skrev varje dag, trots att jag inte trodde på det och var väldigt tveksam. Efter tre veckor ringde jag min vän och berättade att jag kände, på riktigt, hur glad jag var över att vara vid liv, jag kände en tacksamhet över att jag överlevt och att det fanns lite ljus i tunneln, trots sömnlösa nätter när jag vankade fram och tillbaka för att bli av med ångesten och skammen, trots att mina barn var långt bort och inte ville prata med mig, så började ljuset tränga in i mitt hårda skal, jag började försiktigt känna mig tacksam vilket gav mig hopp.

Tacksamheten bryter förnekelsen, som byts mot acceptans, kaoset byts till ordning, förvirringen utvecklas till klarhet. Tacksamheten förändrar mitt boende till ett hem, misslyckanden till framgång, problem till gåvor och det oväntade till perfekt timing. Tacksamheten byter negativ energi till positiv, allting i mitt liv ändras till det bättre om jag ser på det genom tacksamhetens ljus.

Madeleine
madeleine@nyasteget.se