Våga släppa taget om min offerroll

Våga släppa taget om min offerroll

Vem är jag utan mina roller, mina fasader? Först behöver jag komma till insikt med vilka roller jag har, steg ett handlar om att bli medveten. När jag väl blivit medveten behöver jag mod för att våga bli av med mina fasader, mina strategier som inte längre hjälper mig, utan snarare hindrar mig från att utvecklas vidare till den jag egentligen var ämnad att bli.

När jag själv såg att offerrollen var ett av mina största hinder, blev jag både överraskad och förfärad, jag föraktade andra som hade denna roll. Till min stora förvåning upptäckte jag att jag hade hela garderoben full med offerkoftor. Jag började ett aktivt arbete med att bli av med mina koftor, men återföll ibland i mina beteenden. Till att börja med ganska ofta, men sedan alltmer sällan. Vi brukade skoja om det hemma, mina döttrar och jag, när jag återföll, att nu åkte lilla koftan på igen. Det är bra att ha personer runt omkring som vågar ge ärlig feedback om hur vi beter oss.

Tiden gick och jag var ganska säker på att jag hade blivit fri. Jag var på en utbildning och vi fick göra en uppgift om vilka hinder vi hade kvar som hindrade oss från att kliva fram och växa som människor. Jag blev igen medveten om samma offerroll mönster i mina beteende som satt kvar, fast ännu mer förfinat och därigenom svårupptäckt. Så fort jag var tvungen att våga kliva fram så använde jag min lilla kofta som en snuttefilt för att slippa ta ansvar.

Våra beteendemönster sitter djupt i oss och vi har använt dessa överlevnadsstrategier för att ta oss fram i livet, de har helt enkelt varit nödvändiga. Men när jag kommer till en punkt att jag inte längre har användning av mina gamla strategier, är det dags att göra sin inventering och våga kliva ur mina gamla beteenden som inte längre är till nytta för mig. När jag vågar att kliva ut i ljuset och ta ansvar för mig själv, sluta att projicera mitt misslyckande eller olycka på andra, har jag möjlighet att växa och bli mitt äkta, sanna jag och därmed unik.

Vilka är dina hinder?

Madeleine
madeleine@nyasteget.se