Mera medberoende

Mera medberoende

Vi är alla mer eller mindre medberoende och gränsen mellan vad som är sjukt och vad som är sunt är inte alltid så enkel.

Några checkfrågor kan hjälpa:

  • Hur mår jag egentligen
  • Vilka konsekvenser har mitt beteende/medberoende
  • Är det viktigare för mig hur min partner/barn/förälder har det än hur jag har det
  • Hinner jag med mig själv någon gång

Själv brukar jag ställa mig 3 frågor:

  1. Vill jag det här
  2. Kan jag det här
  3. Är det bra för mig

Det kan kännas eller verka egoistiskt att jag ska tänka så mkt på mig själv, men befinner jag mig i ett medberoende så är det i regel så att jag alltid sätter mig själv längst ner på prioriteringslistan. Hemma, på jobbet och bland vänner. Allt för att berättiga min existens, som drivs av bekräftelse ifrån andra. Mitt egenvärde är helt beroende av andra, eftersom jag inte vet vad jag själv vill, känner, tänker eller behöver. Naturligtvis finns det olika grader och nyanser av hur beroende jag är av någon annans bekräftelse, men när jag börjar att bli medveten om hur beroende jag är av andras godkännande kan jag också börja påverka mitt eget sätt att tänka och känna om mig själv och vad som är viktigt, för mig.

Tänk istället, om jag mår bra, så kommer min omgivning må bra. Därför är det vårt ansvar att ta hand om oss själva i första hand för att sedan kunna ta hand om andra. Ni vet, precis som i flygplanet, vi sätter på syrgasmasken själva först innan vi hjälper våra medpassagerare, egentligen väldigt självklart och enkelt och inte så egoistiskt alls.

Madeleine
madeleine@nyasteget.se